Sunday, November 14, 2010

Marathon Wayang\('o')/

Minggu lepas sempat gi marathon wayang dengan Mr R. Macam biasa tmpt yang dituju ialah Midvalley sebab tuh jer tempat yang kiteorang takkan sesat dan akan jumpa parking dengan mudah ( ini alasan awal2 sebab ramai yang akan tanya kenapa tak gi tengok kat OneUtama dahla dekat sekangkang kera, yang kononnya merangkak pun bleh sampai)
Since dah lama banget (tetiba ayat indon terkeluar sebab emo tak hilang lagi coz tak dapat gi bandung itu hari) tak nengok wayang, kami terpaksa nengok 2 citer sekaligus. Walopun mcm giler selfish sbb hantar anak kat babysitter tapi makbapak (merujuk kpd kami berdua) leh gi happy2 tengok wayang tanpa rasa berdosa tapi sebenarnya kita kena jugak bergumbira n spend our quality time together2. Sbb antara ayat Mr R "ala kita bukannya tengok wayang hari2 and bila raid dah kawin nanti pon dia takkan bawak kita gi tengok wayang". So secara tak langsung, perasaan berdosa tuh dah hilang. Tapi takdelah bila aku tulis macam ni, korang leh gi tengok wayang hari-hari dan ambik anak lambat-lambat=)
Okay, since yang si tukang booking wayang ialah Mr R maka citer pun memang 100% ikut selera dia.

First movie,
Okaylah jugak sebab hero kegemaran aku ada.. Bruce Wilis. Citer pasal pesara CIA yang diburu sebab ada konspirasi atasan. Cerita lawan-lawan jugak tapi gila comel sebab semua hero-hero tua yang berlawan.
Penyudah cerita macam senang gila dan aksi-aksi semuanya diselang seli dengan aksi komedi. So kalo nak tengok something yang ringan dan ada aksi boleh la tengok RED:)
Second movie,
Berkisar pasal ada satu train yang berjalan tanpa pemandu, sebab pemandu dia boleh bodoh giler turun kejap betulkan landasan dan tak tarik handbrake betul2. So train itu membahayakan semua train2 lain yang ada kat landasan. Jalan citer yang simple tapi nasib baik sebab aku & Mr R mmg pminat Denzel Washington & CGI yang digunakan dalam filem tuh mmg sangat banyak dan menarik. Ops, tambahan pula Chris Pine yang sangat hemsem dan bleh wat citer tuh jadik menarik dengan tengok muka dia je:)

Ops lagi satu, tolongla booking tiket awal-awal via online at http://www.gsc.com.my/ atau http://www.tgv.com.my/ so tak payahla korang nak beratur lama-lama sampai leh wat hilang mood nengok wayang =)

Monday, November 8, 2010

Saya sayang lelaki:)

Ini hari pertama saya menulis dengan post yang pertama. Alhamdulillah, ada menerima pelbagai komen tapi yang tak boleh lupa k heidi dengan nada penuh Nas Ahmad (hahhaaha, nada penuh terjah) "Pench, awak tengah gaduh dengan Mr R ke sebab tulis komen macam tuh" dan.. kawan lama saya di sains raub, hadi (kami tidak rapat tapi maybe sbb nama kami dari kata dasar yg sama membuatkan dia terpanggil untuk memanggil.. ops silap, terpanggil utk memberi komen:) "amboi, ohpenco.. ko memang suka kutuk lelaki"
Oh tidak sama sekali, penulisan itu secara general sebenarnya tidak berniat untuk menghentam sesiapa.
Itu merupakan favorite quotes saya dan saya cuma ingin berkongsi dengan semua. Untuk hadi pula, nantikan entri saya yang akan datang sebab saya memang sayang lelaki.. (hehehe, kenapakah nada ayat itu mcm ayat cik bedah desperate) kerana dua insan penting dalam hidup saya kini Mr R & R Jr ialah lelaki.

Sunday, November 7, 2010

Lelaki mudah lupa.. ops!

"In the hopes of reaching the moon, men fail to see the flowers that blossom at their feet- Albert Schweitzer"

Hmm, sgt melodik kan quotes di atas... kalau dalam bahasa melayu mudah nya.. maksudnya lebih kurang  kerana ingin menggapai langgit lelaki selalu lupa rumput yg dipijak... dalam erti kata lain, kaum lelaki mudah lupa (tetiba amik favorite phrase Dr M).Ohpenco tidak berniat untuk mengutuk kaum lelaki cuma kadangkala mereka sering alpa untuk menghargai kaum ohpenco yang bermati-matian berusaha untuk membahagiakan mereka. Wah, sangat klise kan ayat itu=)
Berikut disediakan contoh-contoh (ayat berganda ok sebab nak menerangkan betapa banyak contoh) lelaki mudah lupa...

Kisah 1
Seorang isteri yang setia siang dan malam.. dahla badan maintain dan berpendidikan tinggi dan berpangkat pula (apa la ayat meleret macam karangan BM ni.. epp nnti zorga marah..) Untuk pengetahuan semua zorga itu ialah guru BM ohpenco ketika di tingkatan 5 dulu... ok sambung cerita balik, sang suami pula hanyalah kuli pencacai angkat najis tetapi setelah dibantu oleh sang isteri mampu duduk sama tinggi, berdiri sama rendah dengan sang isteri (maknanya sama pangkatla) tetapi telah meninggalkan isteri kerana mabuk cinta dengan GRO.. (saya ulang ya.. GRO) bukan ustazah, atau guru tadika atau pegawai bank...Maka tinggallah sang isteri terkebil2.... oh.. lelaki mudah lupa

Kisah 2
Lelaki itu sangat meminati wanita itu... berusaha maut untuk memenangi hati wanita itu.. kalau nak dikatakan sentiasa memberi hadiah-hadiah indah..  nak dipendek cerita, kalau birthday nenek sedara wanita itu pun, lelaki itu akan membelikan hadiah kepada wanita itu. Namun sayangnya, itu semua ketika zaman menawan hati. Apabila hati tertawan,berkahwin dan mempunyai beberapa cahaya mata.. semua penghargaan itu hilang di bawa angin yang lalu.. time birthday pun.. jangakan hadiah wish dengan mulut pon tidak.. kerana mungkin agaknya air liur lelaki itu sangat berharga pada hari ulang tahun isterinya.. oh.. mungkin dia lupa...

Kisah 3
Mereka ialah 'weekend husband & wife' dan sang isteri bergaji tinggi. Mereka mempunyai ramai anak. Kerana menurut sang isteri, sang suami suka ramai anak dan katanya setiap anak datang dengan rezeki masing-masing.. Tapi semuanya si isteri yang kena tanggung (tetiba intonasi menjadi emo) kerana sang suami sentiasa dengan alasan takde duit. Dengan erti kata lain, sang suami hanya tau buat anak dan bila berkenaan dengan tanggungjawab semuanya perlu digalas atas bahu si isteri... erm, apala guna jadi suami kalau hampeh dan tak berguna macam tu..