Friday, December 10, 2010

10 things that i gonna miss bout Desa Sri Hartamas ;)

Ngeh, macam tajuk filem kan post aku hari ni. Sebenarnya dah lama sangat tak post apa-apa dalam blog ni.Mungkin sebab bz dan mungkin jugak sebab aku dah nyaris terlupa password aku;) Ok bersambung pada tajuk di atas supaya karangan aku pada hari ini tak terpesong('o'), last 3 week aku dapat satu email dari HR, email yang memang selama ni aku nantikan. Bukan sebab aku tak suka kerja aku sekarang tapi mungkin sebab nak dekat 7 tahun aku buat menda yang sama jadi dah sampai satu tahap aku teringin nak buat something different. So Alhamdulillah doa aku dimakbulkan dan insyaallah bermula rabu depan aku akan bekerja di tempat yang baru. Tapi adat manusia lah time tak dapat, gila psiko doa hari-hari, belum masuk sembahyang hajat 12 rakaat lagi tapi bila dapat mula lah hati jadi 50-50, betul ke tak apa yang aku buat nih. Seronok ke kat tempat baru nanti, boleh ke aku sesuaikan diri? Tapi yang pasti keputusan aku dah buat untuk terima tawaran HR tuh dan aku yakin setiap ketentuanNya adalah yang terbaik untuk aku.

Sepanjang 2 tahun lebih aku kat hartamas branch, macam-macam kenangan best dan x best yang aku lalui tapi yang pasti 10 menda yang aku tak boleh lupa pasal DSH :-

1.Agros
Huhuhu, bagi sesiapa yang tak pernah datang hartamas mesti tak tau tempat apakah ini. Nilah restoran mamak yang bersebelahan ngan ofis aku. Nak senang cerita pagi, petang siang malam makan kat sini. Yang pasti setiap pagi kiteorang wajib breakfast kat sini sambil bergossip-gossip. Walaupun harga kedai ni mahal nak mampus, saya ulang mahal gila bayangkan limau suam rm 1 tapi bila mintak limau ais terus jadi rm1.70. Memang tak logik langsung tapi maybe tu je yang terdekat maka itu je la pilihan hati kami. Dan yang pasti kat sinilah dating pertama aku dengan mr R a.k.a sang suami :) so setiap kali datang makan sini dengan mr R kiteorang akan pilih meja yang first time kiteorang date.. sweet kan?!! Ngeh.

2.Ofismate
Ini merujuk kepada smua bebudak hartamas (ooh, tetiba aku jadi sayu n rasa mcm nak nanges). Sumpah aku akan rindukan korang semua. Untuk bos aku En Joe yang sporting tahap gaban, kalo gaban jadik manager pun aku rasa tak sporting mcm nih. tapi sekali sekala mengamuk tuh, agak tercabut lah jantung aku. Belum lagi dengan cerita-cerita motivasi dia yang bisa buat aku tertekan dan rasa dan-dan nak berubah time tu jugak. I'm gonna miss u boss.
Untuk geng-geng officer pulak esp k yati, k zai dan bob. Aku mesti rindu gila sama kalian. Untuk geng-geng huha, especially fairuz, akma, aishah, emy, fazira, hanis, zieha, cik lias, sofi yang gila.. Korang lah penyeri hari-hari aku kat sini dan terutama akma dan aishah tq eh sebab bertahan dan bersabar sepanjang keja bawah aku. Walaopun aku bukanlah Head of Credit(nama jawatan aku yg En Joe kasik) yang baik sangat tapi aku yakin 1 ari nanti korang akan rindukan aku. Buat fairuz pulak, kawan aku makan lunch mkn ptg n mkn mlm (apa jua jnis makan sepanjang waktu bekerja) tak termasuk lagi kawan aku pergi pjbt pos, 7 eleven, kedai cosway dan kedai korea yg mahal nk mampus ;) Walaupun kita jauh tapi tak semestinya kita tak boleh karaoke sama-sama huhuhu.
Untuk hasrul, walaupun ko selalu emo dan tak menyempat nak suruh aku attend customer ko tapi ko tetap antara org2 yg aku akn igt. Yelah, aku kan selalu tumpang ko gi plaza damas n antara orang2 yang aku selalu gaduh ;)
Untuk muka-muka baru, farah z, farah diana n wajiha. Mintak maaf banyak2 kalau sang senior tak sempat nak turunkan semua ilmu sebab aku pun tak tahu nak ajar korang macam mana.Mana yang terfikir tuh aku ajar je la. Harap-harapnya korang buat yang terbaik dan naikkan nama hartamas. Speninggalan aku nanti aku tinggalkan loan growth 223% (tetiba jadi riak dan tersenyum sambil menepuk-nepuk dada)

3.Nasi lemak cik ayu
Tulah makanan ruji aku di pagi hari  tapi sejak ada nasi lemak bustop, hati aku mula berubah arah. Nak buat macam mana nasi lemak cik ayu mahal sangat. Mungkin disebabkan itu semua overhead kos untuk cover mekap cik ayu ;)

4.Morning briefing
gelak-gelak, main-main dan start the day dengan kegembiraan.... Sumpah aku akan rindu semua ini

5.Target..target.. target
Bila aku kat region nannti, dah takde semua nih.

Oklah mata aku pun dah mengantuknih.. aku stop dulu esok aku sambung lagi 5... good nite!

Sunday, November 14, 2010

Marathon Wayang\('o')/

Minggu lepas sempat gi marathon wayang dengan Mr R. Macam biasa tmpt yang dituju ialah Midvalley sebab tuh jer tempat yang kiteorang takkan sesat dan akan jumpa parking dengan mudah ( ini alasan awal2 sebab ramai yang akan tanya kenapa tak gi tengok kat OneUtama dahla dekat sekangkang kera, yang kononnya merangkak pun bleh sampai)
Since dah lama banget (tetiba ayat indon terkeluar sebab emo tak hilang lagi coz tak dapat gi bandung itu hari) tak nengok wayang, kami terpaksa nengok 2 citer sekaligus. Walopun mcm giler selfish sbb hantar anak kat babysitter tapi makbapak (merujuk kpd kami berdua) leh gi happy2 tengok wayang tanpa rasa berdosa tapi sebenarnya kita kena jugak bergumbira n spend our quality time together2. Sbb antara ayat Mr R "ala kita bukannya tengok wayang hari2 and bila raid dah kawin nanti pon dia takkan bawak kita gi tengok wayang". So secara tak langsung, perasaan berdosa tuh dah hilang. Tapi takdelah bila aku tulis macam ni, korang leh gi tengok wayang hari-hari dan ambik anak lambat-lambat=)
Okay, since yang si tukang booking wayang ialah Mr R maka citer pun memang 100% ikut selera dia.

First movie,
Okaylah jugak sebab hero kegemaran aku ada.. Bruce Wilis. Citer pasal pesara CIA yang diburu sebab ada konspirasi atasan. Cerita lawan-lawan jugak tapi gila comel sebab semua hero-hero tua yang berlawan.
Penyudah cerita macam senang gila dan aksi-aksi semuanya diselang seli dengan aksi komedi. So kalo nak tengok something yang ringan dan ada aksi boleh la tengok RED:)
Second movie,
Berkisar pasal ada satu train yang berjalan tanpa pemandu, sebab pemandu dia boleh bodoh giler turun kejap betulkan landasan dan tak tarik handbrake betul2. So train itu membahayakan semua train2 lain yang ada kat landasan. Jalan citer yang simple tapi nasib baik sebab aku & Mr R mmg pminat Denzel Washington & CGI yang digunakan dalam filem tuh mmg sangat banyak dan menarik. Ops, tambahan pula Chris Pine yang sangat hemsem dan bleh wat citer tuh jadik menarik dengan tengok muka dia je:)

Ops lagi satu, tolongla booking tiket awal-awal via online at http://www.gsc.com.my/ atau http://www.tgv.com.my/ so tak payahla korang nak beratur lama-lama sampai leh wat hilang mood nengok wayang =)

Monday, November 8, 2010

Saya sayang lelaki:)

Ini hari pertama saya menulis dengan post yang pertama. Alhamdulillah, ada menerima pelbagai komen tapi yang tak boleh lupa k heidi dengan nada penuh Nas Ahmad (hahhaaha, nada penuh terjah) "Pench, awak tengah gaduh dengan Mr R ke sebab tulis komen macam tuh" dan.. kawan lama saya di sains raub, hadi (kami tidak rapat tapi maybe sbb nama kami dari kata dasar yg sama membuatkan dia terpanggil untuk memanggil.. ops silap, terpanggil utk memberi komen:) "amboi, ohpenco.. ko memang suka kutuk lelaki"
Oh tidak sama sekali, penulisan itu secara general sebenarnya tidak berniat untuk menghentam sesiapa.
Itu merupakan favorite quotes saya dan saya cuma ingin berkongsi dengan semua. Untuk hadi pula, nantikan entri saya yang akan datang sebab saya memang sayang lelaki.. (hehehe, kenapakah nada ayat itu mcm ayat cik bedah desperate) kerana dua insan penting dalam hidup saya kini Mr R & R Jr ialah lelaki.

Sunday, November 7, 2010

Lelaki mudah lupa.. ops!

"In the hopes of reaching the moon, men fail to see the flowers that blossom at their feet- Albert Schweitzer"

Hmm, sgt melodik kan quotes di atas... kalau dalam bahasa melayu mudah nya.. maksudnya lebih kurang  kerana ingin menggapai langgit lelaki selalu lupa rumput yg dipijak... dalam erti kata lain, kaum lelaki mudah lupa (tetiba amik favorite phrase Dr M).Ohpenco tidak berniat untuk mengutuk kaum lelaki cuma kadangkala mereka sering alpa untuk menghargai kaum ohpenco yang bermati-matian berusaha untuk membahagiakan mereka. Wah, sangat klise kan ayat itu=)
Berikut disediakan contoh-contoh (ayat berganda ok sebab nak menerangkan betapa banyak contoh) lelaki mudah lupa...

Kisah 1
Seorang isteri yang setia siang dan malam.. dahla badan maintain dan berpendidikan tinggi dan berpangkat pula (apa la ayat meleret macam karangan BM ni.. epp nnti zorga marah..) Untuk pengetahuan semua zorga itu ialah guru BM ohpenco ketika di tingkatan 5 dulu... ok sambung cerita balik, sang suami pula hanyalah kuli pencacai angkat najis tetapi setelah dibantu oleh sang isteri mampu duduk sama tinggi, berdiri sama rendah dengan sang isteri (maknanya sama pangkatla) tetapi telah meninggalkan isteri kerana mabuk cinta dengan GRO.. (saya ulang ya.. GRO) bukan ustazah, atau guru tadika atau pegawai bank...Maka tinggallah sang isteri terkebil2.... oh.. lelaki mudah lupa

Kisah 2
Lelaki itu sangat meminati wanita itu... berusaha maut untuk memenangi hati wanita itu.. kalau nak dikatakan sentiasa memberi hadiah-hadiah indah..  nak dipendek cerita, kalau birthday nenek sedara wanita itu pun, lelaki itu akan membelikan hadiah kepada wanita itu. Namun sayangnya, itu semua ketika zaman menawan hati. Apabila hati tertawan,berkahwin dan mempunyai beberapa cahaya mata.. semua penghargaan itu hilang di bawa angin yang lalu.. time birthday pun.. jangakan hadiah wish dengan mulut pon tidak.. kerana mungkin agaknya air liur lelaki itu sangat berharga pada hari ulang tahun isterinya.. oh.. mungkin dia lupa...

Kisah 3
Mereka ialah 'weekend husband & wife' dan sang isteri bergaji tinggi. Mereka mempunyai ramai anak. Kerana menurut sang isteri, sang suami suka ramai anak dan katanya setiap anak datang dengan rezeki masing-masing.. Tapi semuanya si isteri yang kena tanggung (tetiba intonasi menjadi emo) kerana sang suami sentiasa dengan alasan takde duit. Dengan erti kata lain, sang suami hanya tau buat anak dan bila berkenaan dengan tanggungjawab semuanya perlu digalas atas bahu si isteri... erm, apala guna jadi suami kalau hampeh dan tak berguna macam tu..